Besök hos sjukgymnasten

Semestern är nästan slut. Min högra axel har blivit lite bättre såtillvida att den inte gör ont just något medan den får hänga fritt. Jag kan dock inte lyfta mycket, eller alls ovan midjan. Jag kan inte heller trycka handen utåt åt sidan med någon kraft – så lägga i femte växeln på bilen funkar inte, jag får lägga i den med vänster hand. Nätterna är ett helvete med värk.

Nu börjar jag inse att det kommer bli omöjligt att utföra mitt jobb, så jag ringer vårdcentralen. Jag blir hänvisad direkt till sjukgymnast och får första möjliga tid – vilken är efter helgen – första måndagen då jag börjar arbeta. Det blir att börja veckan med att sjukskriva sig.

Väl hos sjukgymnasten så börjar han att nämna min artros i axeln… jag avbryter och frågar vad han menar, för någon ”artros” har ingen pratat om tidigare (Min tidigare sjukgymnast har slutat och den här mannen är ny). Han visar mig min journal på skärmen – och visst, där står det uttryckligen att jag har bedömts ha artros i höger axel. Jag ifrågasätter naturligtvis detta, för någon röntgen har jag då inte fått tidigare, och jag har heller aldrig diskuterat artros med tidigare sjukgymnast…

Hursomhelst, jag får jag en grundlig genomgång. Pressa handen uppåt går bra, pressa ihop händerna går bra, men inte pressa utåt, inte heller lyfta armen åt sidan. Jag kommer kanske 20-30 grader ut från sidan innan det smärtar för mycket. Han klämde och kände, tryckte ned fingret i axeln och utbrast ”- du saknar något här”.

Han pratar om supraspinatus. Han känner en tydlig svacka i axeln och menar att jag troligtvis skadat senan. Jag får en genomgång av alternativen, operation – om skadan är stor. Han pratar om lång eller längre rehabilitering vad gäller axlar. Dock betonar han att det ”inte behöver” vara så stort. Det kan räcka med kortison och rehabilitering. Han skickar en remiss för magnetröntgen.

Jag kikar i min journal på ”mina vårdsidor”. Sjukgymnastens diagnos – M751 Rotator cuff-syndrom i skulderled

Lämna ett svar